Ik heb een kookadvies ontvangen. Waarom?

WMD geeft een kookadvies als we de drinkwaterkwaliteit niet volledig kunnen garanderen. Bijvoorbeeld wanneer er door een storing of werkzaamheden een leiding open is geweest, zonder dat er een krachtige straal uitkwam. Omdat er dan een kleine kans bestaat dat er vuil in de leiding is gekomen, nemen we drinkwatermonsters ter controle. We geven dan in bepaalde gevallen uit voorzorg een kookadvies, totdat de resultaten van het monster bekend zijn en we hebben vastgesteld dat het water aan de eisen voldoet.

Wanneer we niet kunnen garanderen dat het water van de allerbeste kwaliteit is, krijgt u van ons bericht om het drinkwater drie minuten te koken.

Een kookadvies is het advies om water dat u gebruikt voor consumptie (drinken, koffie en thee zetten, koken, flessenvoeding) voor gebruik 3 minuten te koken. Na 3 minuten zijn alle eventueel aanwezige schadelijke bacteriën en virussen zeker gedood en kan het water veilig worden gedronken. Dit geldt ook voor risicogroepen: zwangere vrouwen, baby’s, ouderen en mensen met verminderde weerstand.