Heb ik een onthardingsapparaat nodig?

Om een goede balans te vinden tussen comfort, milieu en behoud van uw apparatuur en leidingen, onthardt WMD uw drinkwater op milieuvriendelijke wijze tijdens het zuiveringsproces. De hardheid van het drinkwater in Drenthe is overal lager dan 10 graden Duits en is dus ‘zacht tot gemiddeld hard’. U hoeft het water niet te ontharden voor u het consumeert of gebruikt.

Helaas betekent dat niet dat er geen kalk wordt afgezet bij verhitting van het water. Dat hangt af van allerlei andere factoren, waaronder de temperatuur van het warmwatertoestel. Aanbevolen wordt om uw boiler in te stellen op 60°C.

Sommige klanten willen nog zachter water. Er zijn apparaten te koop waarmee u thuis zelf kunt ontharden. Het wel of niet installeren van een ontharder is uw keuze. Het is een afweging tussen de voor- en nadelen en de kosten.

Er zijn verschillende soorten onthardingsapparaten te koop

  • De ionenwisselaar haalt de mineralen die kalkaanslag veroorzaken (calcium en magnesium) uit het water. In plaats daarvan komt natrium in het water. Deze ontharder wordt in de bestaande waterleiding ingebouwd.
  •  Bij omgekeerde osmose wordt water door een membraan geperst, waarbij vrijwel alle zouten worden verwijderd. De gewenste hardheid wordt ingesteld door menging met niet onthard water.
  • De apparaten die werken op basis van (elektro)magneten zijn het meest populair. De magneet wordt op de waterleiding geklemd, waardoor volgens de fabrikanten de mineralen die kalkaanslag veroorzaken zich niet meer afzetten. De werking van deze systemen is moeilijk voorspelbaar.

Onderhoud en beveiliging noodzakelijk

  • Het is belangrijk dat u de onthardingsinstallatie goed onderhoudt om de drinkwaterkwaliteit te borgen. De mate van onderhoud is afhankelijk van het type apparaat.
  • Een goede terugstroombeveiliging is verplicht. Voor ontharders met een verwisselbare filter is een controleerbare keerklep van het type EA vereist. Voor de ionenwisselaar met regeneratie is een terugstroombeveiliging van het type CA vereist. Dit zorgt ervoor dat het water uit de ontharder niet kan terugstromen in het drinkwaternet.
  • Het ontharden van water is een vorm van waterbehandeling. Daarom is een meetprogramma verplicht als zelf onthard water aan derden wordt aangeboden via een collectieve drinkwaterinstallatie.