Er komt troebel water uit mijn kraan. Hoe kan dat?

Troebel water wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer die van nature voorkomen in het grondwater. Deze deeltjes worden voor het grootste deel uit het water gefilterd tijdens het zuiveren van het grondwater tot drinkwater. Een klein deel gaat door de filters heen en zet zich af in de leidingen. Onder normale omstandigheden merkt u hier niets van. Als de stroomsnelheid in het leidingnet toeneemt of verandert, kunnen ijzerdeeltjes loslaten en wordt het water troebel. Troebel water ziet er niet fris uit, maar is niet schadelijk voor de gezondheid.

Hoe komt het?
Veranderingen in stroomsnelheid of stroomrichting in ons leidingnet kunnen troebel water veroorzaken. Bijvoorbeeld als veel mensen in een wijk ’s avonds bijna allemaal tegelijkertijd de tuin gaan sproeien. Maar ook een leidingbreuk of werkzaamheden aan het leidingnet kunnen de oorzaak van bruingekleurd water zijn.

Wat kunt u doen?
Als het water troebel is, kunt u het beste de kranen in huis even dichthouden. Na een half uurtje is het meeste gekleurde water wel uit de leidingen verdwenen. Laat vervolgens het water even goed doorstromen tot het weer helder is. Eventueel kunt u het zeefje van de kraan reinigen.

Vlekken in wasgoed
Heeft u door het gekleurde water vlekken in uw wasgoed? Dan adviseren wij de was nat te houden en opnieuw te wassen met een biologisch voorwasmiddel. Houd de was tussen de twee wasbeurten goed nat, anders gaan de vlekken er niet meer uit.