Hoe wordt de kwaliteit van drinkwater gecontroleerd?

De Waterleidingwet schrijft voor hoe de waterleidingmaatschappijen drinkwater moeten controleren. Dagelijks nemen we monsters van het drinkwater, ook bij klanten thuis. Ons waterlaboratorium WLN onderzoekt deze. Als ze afwijken van de wettelijke normen, onderneemt WMD direct actie.

Legitimatie
Krijgt u namens WMD een watermonsternemer van WLN aan de deur, dan stellen wij het op prijs als u mee wilt werken. De medewerkers zijn goed herkenbaar aan de bedrijfskleding en de bedrijfsauto met het logo van WLN. De monsternemer heeft een legitimatiebewijs en is met een paar minuten weer weg.

Gebruiken waterleidingbedrijven chloor in de waterzuivering?

WMD gebruikt in principe geen chloor in de waterzuivering. Toch kan het soms nodig zijn om tijdelijk chloor toe te voegen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er door een waterleidingbreuk ziekteverwekkende bacteriën in het water zijn beland. Er wordt dan een kleine hoeveelheid chloor gebruikt om de bacteriën te doden. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid.

Voegen waterleidingbedrijven fluor toe aan het drinkwater?

Nee, waterleidingbedrijven voegen geen fluor toe. Er zit van nature een kleine hoeveelheid fluor in het Nederlandse drinkwater. Deze hoeveelheid is niet schadelijk voor de gezondheid.

Heb ik thuis een waterfilter nodig?

Extra zuivering van drinkwater is in Nederland niet nodig. Een waterfilter is overbodig omdat uw drinkwater voldoet aan alle strenge wettelijke eisen op het gebied van drinkwaterkwaliteit.

Er bestaat een risico op vermindering van de waterkwaliteit als u dit soort apparatuur gebruikt. Zo kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen als de filters niet tijdig worden vervangen. Hetzelfde kan gebeuren als u langere tijd van huis bent en het water in het apparaat stilstaat.

Heb ik een onthardingsapparaat nodig?

Om een goede balans te vinden tussen comfort, milieu en behoud van uw apparatuur en leidingen, onthardt WMD uw drinkwater op milieuvriendelijke wijze tijdens het zuiveringsproces. De hardheid van het drinkwater in Drenthe is overal lager dan 10 graden Duits en is dus ‘zacht tot gemiddeld hard’. U hoeft het water niet te ontharden voor u het consumeert of gebruikt.

Helaas betekent dat niet dat er geen kalk wordt afgezet bij verhitting van het water. Dat hangt af van allerlei andere factoren, waaronder de temperatuur van het warmwatertoestel. Aanbevolen wordt om uw boiler in te stellen op 60°C.

Sommige klanten willen nog zachter water. Er zijn apparaten te koop waarmee u thuis zelf kunt ontharden. Het wel of niet installeren van een ontharder is uw keuze. Het is een afweging tussen de voor- en nadelen en de kosten.

Er zijn verschillende soorten onthardingsapparaten te koop

  • De ionenwisselaar haalt de mineralen die kalkaanslag veroorzaken (calcium en magnesium) uit het water. In plaats daarvan komt natrium in het water. Deze ontharder wordt in de bestaande waterleiding ingebouwd.
  •  Bij omgekeerde osmose wordt water door een membraan geperst, waarbij vrijwel alle zouten worden verwijderd. De gewenste hardheid wordt ingesteld door menging met niet onthard water.
  • De apparaten die werken op basis van (elektro)magneten zijn het meest populair. De magneet wordt op de waterleiding geklemd, waardoor volgens de fabrikanten de mineralen die kalkaanslag veroorzaken zich niet meer afzetten. De werking van deze systemen is moeilijk voorspelbaar.

Onderhoud en beveiliging noodzakelijk

  • Het is belangrijk dat u de onthardingsinstallatie goed onderhoudt om de drinkwaterkwaliteit te borgen. De mate van onderhoud is afhankelijk van het type apparaat.
  • Een goede terugstroombeveiliging is verplicht. Voor ontharders met een verwisselbare filter is een controleerbare keerklep van het type EA vereist. Voor de ionenwisselaar met regeneratie is een terugstroombeveiliging van het type CA vereist. Dit zorgt ervoor dat het water uit de ontharder niet kan terugstromen in het drinkwaternet.
  • Het ontharden van water is een vorm van waterbehandeling. Daarom is een meetprogramma verplicht als zelf onthard water aan derden wordt aangeboden via een collectieve drinkwaterinstallatie.

Kan WMD het drinkwater nog zachter maken?

WMD heeft de mogelijkheid het water zachter te maken, maar wij moeten aan de wettelijk gestelde eisen voldoen. De huidige hardheid van het water neemt de nadelen van hard water weg.

In Nederland mag het drinkwater niet te hard maar ook niet te zacht zijn. Het Waterleidingbesluit schrijft voor dat de totale hardheid van drinkwater dient te liggen tussen 1 en 2,5 mmol/l (tussen 5,6 en 14 °DH).

Tips tegen kalkaanslag

Ondanks  het ontharden van uw drinkwater, heeft u thuis nog wel te maken met kalkaanslag. Hieronder enkele schoonmaaktips.

  • In de meeste wasmiddelen zit een middel tegen kalk. Op de verpakking staat de hoeveelheid aangegeven bij een bepaalde hardheid van het drinkwater. Als u dit advies opvolgt, hoeft u niet bang te zijn voor verkalkte verwarmingselementen van uw (af)wasmachine.
  • Droog natte oppervlakken als doucheschermen, sanitair en tegels direct na met een zeem.
  • Schoonmaakazijn is een probaat middel tegen kalkaanslag. U kunt het gebruiken voor het ontkalken van uw koffiezetapparaat, douchekoppen, kranen en andere apparaten. Zo vermindert u de kalkaanslag, blijft het apparaat beter werken en gaat het langer mee. Let op: het zuur kan bepaalde materialen aantasten. Dit voorkomt u door goed na te spoelen met water.
  • Het toevoegen van onthardingspoeder aan uw wasmiddel is meestal niet nodig. De hardheid van het water in Drenthe is overal lager dan 10 graden Duits.

Wanneer is water hard of zacht?

De hardheid van water (het calcium- en magnesiumgehalte) verschilt per gebied. Ons drinkwater wordt uit verschillende bronnen gewonnen. Als er in de bodem veel calcium en magnesium voorkomt, is het water van nature hard. We drukken de hardheid van water uit in Duitse graden (°DH).

 0 – 4 °DH zeer zacht water
 4 – 8 °DH  zacht water
 8 – 12 °DH  gemiddeld water
 12 – 18 °DH vrij hard water
 18 – 30 °DH  hard water

In Drenthe is het water overal minder dan 10 °DH. Om een goede balans te vinden tussen comfort, milieu en behoud van uw apparatuur en leidingen, ontharden (verzachten) wij uw drinkwater.

Het kan voorkomen dat u deeltjes aantreft in het zeefje van de kraan of op de bodem van een glas water. Deze deeltjes lijken sterk op zand maar zijn in de meeste gevallen kalkdeeltjes. Als dit regelmatig gebeurt en u twijfelt of het zand of kalk is, neem dan contact op onze Klantenservice tijdens kantooruren 0592 – 854 550 of stuur een e-mail.

 

Hoeveel wasmiddel heb ik nodig?

De hardheid van drinkwater wordt bepaald door de hoeveelheid kalk en magnesium in het water. In Drenthe is het water zacht tot gemiddeld hard. WMD adviseert: gebruik de minimale hoeveelheid wasmiddel die op de verpakking staat. Wist u dat moderne wasmachines veel minder water gebruiken? U hoeft dan ook véél minder wasmiddel te gebruiken.

 

De optimale hoeveelheid wasmiddel hangt af van

  • Hoe vuil de was is.
  • De hoeveelheid was in de machine.
  • Het waterverbruik van de machine.
  • De hardheid van het water.

De meeste mensen gebruiken te veel wasmiddel. Probeer eens of de was ook schoon wordt met minder wasmiddel. U kunt het milieu beschermen, geld besparen en de aanslag op de apparatuur en textiel vermijden met de juiste dosis wasmiddel.

Tips

  • Was niet met een halfvolle trommel.
  • Gebruik niet te veel wasmiddel.
  • Gebruik een kort wasprogramma of energiebesparingsknop.
  • Hang uw was aan de lijn te drogen.
  • Wasverzachter is niet nodig als u de droger gebruikt of de was buiten in de wind ophangt.

 

Wat is de hardheid van het water in Drenthe?

De hardheid van het drinkwater in Drenthe is lager dan 10 graden Duits en is dus ‘zacht tot gemiddeld hard’. Nagenoeg het optimale water met een zeer beperkte kalkaanslag.

Zoek hier de hardheid van het water in uw woonplaats. Handig voor het instellen van huishoudelijke apparatuur.