Ik heb een verkeerde meterstand doorgegeven. Wat moet ik doen?

Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze Klantenservice, bereikbaar op 0592 – 854 550. Mogelijk kunnen wij dan nog iets veranderen.

Waarom heb ik een watermeter?

In Drenthe heeft ieder huis of pand een watermeter. Elke keer als u de kraan opendraait, gaat het telwerk in de meter lopen. Zo wordt uw watergebruik nauwkeurig geregistreerd. Op basis van de meterstand wordt uw watergebruik berekend en ontvangt u de nota.

Waarom moet ik zelf mijn meterstand opnemen?

Steeds meer mensen zijn overdag niet thuis. Daarom vragen wij u om één keer per jaar zelf de meterstand op te nemen. De meterstand is in de meeste gevallen makkelijk afleesbaar en u kunt de stand doorgeven wanneer het u uitkomt.

In de maand december ontvangt u de meteropnamekaart in de brievenbus of in uw mailbox. U kunt met het registratienummer op deze kaart uw meterstand doorgeven via de telefoon of internet.

Wanneer moet ik de meterstand doorgeven?

Eén keer per jaar vraagt Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) u de watermeterstand door te geven.

Telefoon of internet
In de maand december ontvangt u de meteropnamekaart in de brievenbus of in uw mailbox. U kunt met het registratienummer op deze kaart eenvoudig en snel uw meterstanden doorgeven via de telefoon of internet.

Jaarafrekening
Met de juiste meterstand berekenen wij hoeveel u het afgelopen jaar heeft gebruikt. Op basis van de watermeterstand worden nota’s geproduceerd en verzonden. Aan het begin van het jaar een jaarafrekening met de voorschotnota en daarna in juli nog een voorschotnota.

U ontvangt geen meterkaart als de watermeter in een gemeenschappelijke meterruimte (zoals bij flats) is geplaatst.

Verhuizen
Ook als u verhuist ontvangen we graag uw meterstand. U kunt na de sleuteloverdracht de stand doorgeven.

Lekt mijn watermeter?

Bij het opnemen van de meterstand ontdekken klanten soms kleine druppeltjes op de watermeter. In de meeste gevallen gaat het niet om een lek maar om condensvorming.

Doe de check
Het verschil tussen een lek en condensvorming is te controleren door de watermeter en leidingen met een doek droog te wrijven. Bij een lek gaat de meter gelijk opnieuw druppelen. Bij condens duurt het een tijdje voor er weer druppeltjes ontstaan. Bij twijfel en vragen kunt contact opnemen met onze klantenservice, bereikbaar tijdens kantooruren op 0592 – 854 300. Gaat het om een lek, dan komen wij uiteraard langs om dit te verhelpen.

Niet erg, wel vervelend
Condens wordt veroorzaakt door het temperatuurverschil tussen het koude drinkwater in de leiding en de warmere omgeving. Condens op de watermeter of waterleiding kan geen kwaad. Toch is het wel vervelend. Spullen in de meterkast kunnen nat worden. Ventileer de ruimte waar de watermeter en waterleiding doorheen lopen goed. Dat kan helpen bij het bestrijden of voorkomen van condens.

Waar vind ik mijn watermeter?

De watermeter zit meestal daar waar de waterleiding uw huis binnenkomt. De watermeter is in de meeste woningen van na 1980 te vinden in de meterkast met de elektriciteits- en gasmeter. In sommige gevallen is de watermeter afgedekt met een luik.

Afhankelijk van uw woning, kunt u de watermeter ook op een van de volgende plekken vinden

  • in de kruipruimte achter de voordeur
  • in een kelder
  • in een meterput in de tuin

In een flatgebouw hangt de watermeter

  • soms in één centrale ruimte met meerdere meters
  • in de flatwoning zelf

Hoe lees ik mijn watermeterstand?

Elk jaar ontvangen onze klanten in december een oproep om de stand van de watermeter door te geven. Soms geven klanten per ongeluk de stand van de gasmeter door.

De watermeter is blauw, klein, rond en heeft een klepje. Hij zit vaak onderin de meterkast, onder het luik achter de voordeur of buiten uw woning. De meter heeft vijf cijfers. Ook het laatste (roterende) cijfer telt mee. Onder het telwerk ziet u de aanduiding m3. Hieraan kunt u zien dat u de meter op de juiste wijze leest.

mjj-watermeter01klein-2

De gasmeter
De gasmeter is groter dan de watermeter en vierkant. Uw gasmeter hangt over het algemeen in uw meterkast, op kniehoogte. De verbruikseenheid is m³ (kubieke meter).

kleingasmeter

De elektriciteitsmeter
De verbruikseenheid van de electriciteitsmeter is kWh (kiloWattuur).

kleinelektriciteitsmeter