Kan ik flesvoeding met kraanwater maken?

In Nederland is kraanwater van goede kwaliteit. Voor de voeding van uw baby kunt u meestal gerust water uit de kraan gebruiken. Stromend koud water uit de kraan is veilig. Laat voor gebruik de kraan een paar tellen lopen. Alle restjes water spoelen weg en u krijgt vers water.

Gebruik alleen koud water
Voor de bereiding van flesvoeding adviseren wij koud kraanwater te gebruiken. Gebruik geen warm water direct uit de kraan. Een boiler of geiser heeft vaak leidingen van koper. Bij warm water wordt de afgifte van koper vergroot. Dit heeft gevolgen voor de kwaliteit van het water.

Advies
In oude huizen met loden binnenleidingen is kraanwater ongeschikt door een te hoog loodgehalte. Daarnaast is het belangrijk om het advies van uw consultatiebureau of arts te volgen als uw baby maag- of darmproblemen heeft.

Hoe voorkom ik Legionella in huis?

De legionellabacterie komt voor in grondwater, oppervlaktewater en in het drinkwater. Meestal zijn dit maar kleine aantallen. Legionella wordt pas gevaarlijk als de bacterie zich vermenigvuldigt en via druppels waternevel in de lucht komt die u inademt.

De legionellabacterie vermenigvuldigt zich in water dat:
• een temperatuur heeft tussen 20 en 50 graden Celsius (°C);
• lange tijd stilstaat.

Inademen druppels waternevel
U kunt alleen ziek worden door de legionellabacterie als u besmette druppels waternevel inademt. Het is niet gevaarlijk om besmet water te drinken. Waternevel komt onder andere vrij onder de douche en in bubbelbaden.

Legionella in huis voorkomen
U bent verantwoordelijk voor de waterleiding die loopt vanaf de hoofdkraan in uw huis tot de kranen. Dit betekent dat u zelf moet voorkomen dat legionella gaat groeien in uw waterleiding.
Zo kunt u de temperatuur van het water in uw warmwatertoestel afstellen op minimaal 60°C. Boven de 60°C gaat de bacterie dood.

In deze publicatie vindt u antwoord op de meest gestelde vragen over legionella.

Zit er fluor in mijn drinkwater?

Er wordt in Nederland geen fluor aan het kraanwater toegevoegd, zoals wel eens gedacht wordt. Wel bevat ons water van nature een kleine hoevelheid fluor.

Bedkijk de samenstelling van het drinkwater in uw woonplaats

Wat zit er in mijn drinkwater?

Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) maakt drinkwater op milieuvriendelijke wijze uit de beste bronnen, die midden in onze natuurgebieden liggen.

Het grondwater winnen wij uit de bodem op ongeveer 100 meter diep. Het water is soms wel honderden jaren oud. Een puur en natuurlijk product. Aan ons drinkwater wordt niets toegevoegd.

Het grondwater viel als regen, sneeuw of hagel duizenden jaren geleden uit de lucht en is diep in de grond terecht gekomen. In de loop der jaren is de zuurstof uit het grondwater verdwenen en zijn gassen, ijzer, mangaan, magnesium en ijzer in het water opgelost. We halen de gassen eruit en ook een gedeelte van het ijzer en mangaan. Daarna is het drinkwater.

Drinkwater is dus een puur en natuurlijk streekproduct. En dit verse water tapt u zo uit de kraan.

Bekijk de samenstelling van het water in uw woonplaats.

Kraanwater of flessenwater?

Water is een gezonde manier om ons lichaam van vocht te voorzien. Het drinkwater uit de kraan is in Nederland van goede kwaliteit. Dagelijks zorgt Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) voor zuiver, streng gecontroleerd en dus betrouwbaar drinkwater. De eisen daarvoor zijn vastgelegd in de Waterleidingwet.

Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Daarmee kunnen we een hoop geld besparen. Voor 1 euro kunt u namelijk het hele jaar water drinken, uitgaande van 1,5 liter per persoon per dag. Flessenwater is 150 tot 500 keer zo duur.

Kraanwater is beter voor het milieu dan flessenwater en alle andere dranken uit de fles. Dat komt vooral doordat voor kraanwater helemaal geen verpakking nodig is.

Mineralen die van nature voorkomen in water zijn goed voor het lichaam, maar met normale voeding en leidingwater krijgen we genoeg binnen. Bronwater kan meer mineralen bevatten; maar als er meer van binnenkomt dan het lichaam nodig heeft, worden de mineralen via de urine uitgescheiden.

Lees meer op de site van Milieu Centraal en op de site van het Voedingsbureau

Hoeveel water heb ik per dag nodig?

Het advies voor volwassenen is om per dag 1,5 tot 2 liter te drinken. Dit hoeft niet alleen maar water te zijn. Alle dranken tellen mee. Het is aan te raden dranken te kiezen zonder toegevoegde suikers of alcohol. Water en koffie en thee zonder suiker of melk hebben de voorkeur.

Water voorziet ons lichaam net als andere dranken van vocht. Water heeft iedereen dagelijks nodig en is daarom onderdeel van de Schijf van Vijf. In kraanwater zit geen suiker, vet of kleurstoffen en het bevat 0,0 calorieën. Water heeft daarom als dorstlesser de voorkeur.

Gemiddeld verliest een volwassene 2,5 liter vocht per dag. Dit moet worden aangevuld. De precieze hoeveelheid vocht die we dagelijks nodig hebben, verschilt per persoon. Dit is afhankelijk van leeftijd, de (omgevings)temperatuur, de mate van inspanning, het voedsel dat we innemen en onze gezondheidstoestand. Gemiddeld levert voedsel circa een liter water per dag. Daarnaast is drinken nodig om de resterende 1,5 liter water binnen te krijgen.

Lees verder op de site van het Voedingscentrum

Is er altijd genoeg water? Ook als het erg warm is?

Het drinkwater kan niet opraken. Wij zorgen 24 uur per dag voor vers water, ook tijdens een lange zomer!

Gemiddeld gebruikt een persoon zo’n 120 liter per dag. Op een mooie warme zomerdag gebruiken we wel meer water dan op een gemiddelde winterdag. We sproeien de tuin, drinken meer kraanwater, vullen het opblaasbadje in de tuin en stappen wat vaker onder de douche. Tijdens een hittegolf is het waterverbruik zelfs tussen de 142 en 153 liter per persoon per dag. U hoeft echter niet bang te zijn dat u tijdens een lange, warme en droge periode op waterrantsoen moet. De voorraad van Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) is namelijk op zulke pieken berekend.

Welke vragen zijn er verder?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Placeat voluptate at tempore eaque, optio nisi eos dignissimos, maiores excepturi veniam! Labore, non. Molestias, ex repudiandae. Reprehenderit debitis beatae voluptates eos!

Hoeveel water gebruik ik?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Placeat voluptate at tempore eaque, optio nisi eos dignissimos, maiores excepturi veniam! Labore, non. Molestias, ex repudiandae. Reprehenderit debitis beatae voluptates eos!